?RPA (Robotik Süreç Otomasyonu) Nedir





12.05.2020 - Yavuz Selim Yıldırım



RPA (Robotik Süreç Otomasyonu) Nedir?

RPA (Robotik Süreç Otomasyonu) insanın doğası gereği gerçekleştirebileceği hataları sıfıra indirmek, zaman ve maliyet tasarrufu sağlayarak kusursuz bir iş akışı sunabilmek için bilgisayar ortamında el ile yapılan büyük hacimli ve belirli bir kurala dayalı olarak sık tekrarlayan süreçlerinin otomatize edildiği bir uygulama teknolojisidir.


RPA, bugün dünyada özellikle Sigortacılık, Bankacılık, Taşımacılık, Perakende, Sağlık, İmalat gibi sektörlerde yaygın olarak kullanılmasının yanında bir firmanın faaliyet gösterdiği sektör ya da RPA kullanacak olan departman fark etmeksizin değişen oranlarda zaman ve maliyet tasarrufu sağlar.


RPA Ne İşe Yarar?

Endüstri 4.0 ile gelen firmaların dijital dönüşüm çabaları, yönetim bilişim sistemlerinin gelişmesi ve ERP (Kurumsal Kaynak Planlaması), CRM (Müşteri İlişkileri Yönetimi), SCM (Tedarik Zinciri Yönetimi) gibi sayısız sistemin ve uygulamanın geliştirilmesini, kullanılmasını teşvik etti. Kuruluşlar, tüm iş süreçlerini otomatikleştirerek dijital olarak takip etmek ve optimize etmek için bir ya da daha fazla sistemi gittikçe daha fazla artan oranda kullanmaya başladılar. KMPG’ye göre, 2018’de kuruluşların yazılımlar için yaptıkları harcamalar 12,2 milyar dolar olarak gerçekleşirken, 2022’de bu sayı 20,1 milyar dolara erişecek. Gartner’a göre ise, 2022’nin sonuna gelindiğinde kuruluşların RPA için yapacağı harcamalar 2,4 milyar dolara erişecek. Bu sayının 2018’de 680 milyon dolar olduğu düşünülürse, sektördeki büyüme yadsınamaz.


Birtakım görevleri yerine getirmek için geliştirilmiş çözümlerin ve uygulamaların sayısının artması ve firmaların problemlerini çözmek için gittikçe artan oranda bu çözümleri talep etmesi, sistem içi ve sistemler arası karmaşıklığı arttıran ve bir iş için harcanan süreyi uzatan bir faktördür. Aynı zamanda geliştirilen her uygulama, hem bu çözümleri kullanacak olan nitelikli personele olan ihtiyacı hem de bu personeli eğitmek için gereken zaman ve maliyeti ortaya çıkararak firmaların mali kaynakları üzerinde baskı yaratıyor. Association for Talent Development’ın araştırmasına göre, bir personeli eğitmenin ortalama maliyeti 1252$ ve 33,5 saat.


RPA ile Ne Kadar Tasarruf Sağlanır?

Aylık ortalama 5.000₺ net maaş ile bir personeli istihdam edeceğinizi farz edelim. Bir personelin kullanacağı bilgisayar, MS Office ya da diğer programların lisans ücretleri, kıdem – ihbar tazminatı, ulaşım ve yemek harcamaları, ofis alanı ve ofis malzemeleri birlikte düşünüldüğünde işveren için yıllık maliyeti 107.931,84₺ olarak gerçekleşmektedir. Personelin eğitim maliyeti, adaptasyon süresi göz ardı edilmesine rağmen.


RPA kullanarak bir robot çalıştırmanın maliyeti, bir personel maliyetinin neredeyse yarısı kadardır (detaylı bilgi için tıklayınız). Üstelik robotlar, her ne kadar deneyimli olurlarsa olsunlar insanların doğası gereği dikkatsizlik, motivasyon eksikliği gibi sebeplerle yaptıkları basit, kopyala – yapıştır türü hataları sıfıra indirirler. Ayrıca robotlar o denli hızlı çalışır ki, kimi zaman entegre edilen uygulamadan yanıt gelmesini beklemek için bilinçli olarak yavaşlatılması gerekir. Bir robot 7 gün 24 saat aralıksız olarak çalışabileceği için bir personelin yapacağı işin 4 katından daha fazla bir iş yükünü karşılayabilir. Bir robotu SAP, Logo, CRM gibi birden fazla program için her seferinde yeniden eğitmeniz gerekmez. Bir defa programlandıklarında bir robot, birden fazla işi arka arkaya yapabilir.


Hangi Uygulamalarda Robot Kullanılabilir?

Kullanılan program ya da platform ne olursa olsun bilgisayarda yapılan, belirli bir kurala dayalı, sık tekrar eden tüm görevleri gerçekleştirebilir. Örneğin bir e-postadan gelen verileri alıp, Excel tablosuna işleyebilir, Excel’den dönen verileri SAP’deki bir modülde kullanıp yeni gelen verileri PDF olarak yazdırabilir, hazırlanmış bir PDF dosyasını veri tabanına aktarıp yaptığı tüm bu işlemleri tarih ekleyerek Word’de raporlayarak konu ile ilgili bilgilendirmek için bir e-posta gönderebilir. Bir defa programlandığında tüm bu görevleri birkaç dakika içerisinde peş peşe gerçekleştirecektir. Bir robotu yalnızca çok bilinen yaygın uygulamalarda değil, kendi özel uygulamalarınız içerisinden de başlatabilir ve kullanabilirsiniz.





RPA, insan kullanımı için geliştirilmiş her türlü uygulama ve platformda kullanılabilir.



Sonuç itibariyle RPA kullanmanın sağlayacağı avantajlar

• Robotların tasarım süresi çok kısadır

• Robotlar yıl boyu aralıksız, 7 gün 24 saat çalışabilir

• Robotlar hızlı, insana özgü hataların sıfırlandığı bir şekilde çalışır

• Robotlar arka arkaya birden fazla programı kullanabilir

• Yaptığı sonuçlar her zaman denetlenebilir

• Herhangi bir uygulama, veri tabanı veya kaynaktan bilgileri alabilir ve işleyebilir

• 4 kattan fazla işgücü tasarrufu sağlar


RPA ile İnsanlar İşsiz Kalır mı?

Bir robot çalıştırmak ve bir kişi istihdam etmek ile ilgili yukarıda yapılan tüm kıyas ve açıklamalar, bizleri son derece etik bir soru ile karşılaştırıyor. İnsanların yaptığı işleri yapan robotlar, insanları işsiz bırakır mı? RPA ile ilgili hem düzenlediğimiz webinarlarda, hem de yaptığımız görüşmelerde ilk anda bu soru ile karşılaşırız. Fakat süreç ilerleyip robotlar bir firmaya kurulduktan sonra çalışan memnuniyetindeki artıştan dolayı diğer departmanların da RPA kullanmak üzere başvurduğu gözlenmiştir. Robotların gerçekleştirebileceği işlemler, bir insanın yapacağı işi yapmaktan ziyade daha çok bir insanın yapacağı işte ona yardımcı olacağı şeklinde tanımlamak daha doğru olur. Yukarıda açıklandığı üzere, kuruluşların artan oranda uygulama ve geliştirme kullanması karışıklığı ve bir işi çözebilmek için muhatap alınan program ile geçirilen süreyi arttırmıştır.


Örneğin bir depoya giriş yapılacak olan malzemelerin SAP üzerinden sisteme girildiğini varsayalım. Bu işlemin bir operatör tarafından gün içerisinde defalarca olmak üzere aylarca gerçekleştirilmesi, monotonluğu attıracak ve motivasyonu düşürecektir. Bir robotu bu süreç için kullanmak, hem sık tekrarlanan gündelik ve sıkıcı bir işi gerçekleştirmek için robotlaştırılmış bir kimsenin daha verimli bir şekilde diğer işlerde vakit harcamasını sağlayacak hem de bu süreçteki basit kopyala – yapıştır gibi insana özgü basit hataları sıfıra indirecektir.


RPA nasıl kullanabilirim?

Bizler NovaCore olarak kuruluşunuzdaki departmanların verimliliğini arttırabilmeniz için Dijital Dönüşüm Teknolojileri alanında danışmanlık hizmeti sunuyoruz. Süreçlerinizde robot kullanmak, ne kadar zaman ve maliyet tasarruf sağlayacağınızı ücretsiz olarak test etmek için #ZorGunler sayfasını ziyaret ediniz. Danışmanlarımız tarafından sizlerle en kısa sürede iletişime geçilecektir.





Kaynaklar

https://www.td.org/insights/atd-releases-2016-state-of-the-industry-report

https://www.i-scoop.eu/robotic-process-automation-rpa/rpa-software-spending-gartner-2022/

https://assets.kpmg/content/dam/kpmg/us/pdf/2018/10/jnet-2018-issue4-article2-ReadySetFail.pdf