Dar (Narrow) Yapay Zeka
Bilişim teknolojilerinin önemli bir parçası haline gelen dar(narrow) yapay zeka, paralel işleme, bilgisayar grafikleri, algoritmalar, karmaşıklık teorisi, ağ oluşturma gibi kavramları ele almaktadır. Bunların yanı sıra, akıllı makineler ve akıllı yazılımlar oluşturmak için kullanılan yapay zekanın bir alanıdır. Temelinde Bilginin Beyanı ve Muhakemesi (Knowledge Representation and Reasoning), Algılama (Perception), Problem Çözme (Problem Solving), Öğrenme (Learning), Planlama (Planning), Etki (Action) yatar. Dar yapay zeka, Bilgi Mühendisliği (Knowledge Engineering), Derin Öğrenme (Deep Learning), Makine Algısı (Machine Perception), Robotik Süreç Otomasyonu (RPA), gibi alanlarda kullanılır.
Geniş(broad) Yapay Zeka
Her sektörün önemli bir parçası haline gelen geniş (broad) yapay zeka, dar yapay zekayı kapsamakla birlikte, daha çok bilgisayar sistemleri ve karışık algoritmalar gibi siber-fiziksel (cyber-physichal) sistemler oluşturmak için kullanılır. Dar yapay zekanın temeline ek olarak Genel Zeka (General Intelligence) kavramını da içinde barındırır. Geniş yapay zekanın kullanıldığı alanlar ise, Bilgisayar & Yazılım Mühendisliği (Computer & Software Engineering), Ontoloji Mühendisliği (Ontological Engineering), Makine Öğrenmesi (Machine Learning), NLP(Nörolinguistik Programlama), Sibernetik(Cybernetic), RPA (Robotik Süreç Otomasyonu), İnternet şeklindedir. Tüm temel yapay zeka araçlarını ve yaklaşımlarını entegre edebilen geniş yapay zeka, tüm bilim ve teknolojilerden ilgili kavramları, teorileri, fikirleri ve yöntemleri içerir.
Yapay Zekanın En Çok Kullanıldığı Alanlar
Makine Öğrenmesi (Machine Learning): Analitik model oluşturmayı otomatize hale getiren bir veri analiz yöntemidir. Verilerden öğrenen ve çok az insan müdahalesiyle karar veren sistem fikirlerine dayanan yapay zeka dalıdır.
Derin Öğrenme (Deep Learning): Derin öğrenme, yapay sinir ağlarına dayanan daha geniş bir makine öğrenmesi ailesinin bir parçasıdır. Bu öğrenme üç kategoriye ayrılabilir: gözetimli, yarı gözetimli veya gözetimsiz.
Nörolinguistik Programlama (NLP): Bilgisayarlar ve insan dilleri arasındaki etkileşimlerle ilgilenen bir dilbilim, bilgisayar bilimi, bilgi mühendisliği ve yapay zeka alt alanıdır. Özellikle büyük miktarda doğal dil verisini işlemek ve analiz etmek ile doğrudan ilgilidir.
Uzman Sistemler (Expert Systems): Yapay zekada uzman sistem, bir insan uzmanın karar verme yeteneğini taklit eden bir bilgisayar sistemidir. Uzman sistemler, geleneksel prosedürel koddan ziyade, esasen kurallar olarak temsil edilen bilgi organları aracılığıyla muhakeme yaparak, karmaşık sorunları çözmek için tasarlanmıştır.